De Andrassy Utca - prachtige boulevard en Werelderfgoed

 

Deze 4 Km-lange boulevard is één van de belangrijkste winkelstraten met tal van merkkleding boetieks, cafés, restaurants en theaters. 

De met bomen omzoomde laan verbindt het Elisabethplein met het Heldenplein in Pest. Sinds 2002 staat de boulevard op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met de metro die eronder loopt.

Metrolijn nummer 1 bevindt zich slechts enkele meters onder het wegdek van de boulevard en is na Londen de oudste metrolijn van de wereld.

De metro met een lengte van 3,68 Km werd gebouwd door het Duitse Siemens & Halske en werd in 1896 in gebruik genomen.

Halverwege de boulevard bevinden zich dure villa’s en ambassades en de baan eindigt op het Heldenplein met het Millennium- en Heldenmonument.

Welke bezienswaardigheden zijn een bezoek waard?

Het Postmuseum (huisnummer 3)

De Hongaarse Opera (nummer 22): Sinds 1884 één van de mooiste operahuizen ter wereld met componist-dirigenten als Gustav Mahler,  Franz Liszt en Ferenc Erkel

Het Kunstenaarskoffiehuis (nummer 29) 

House of Terror  (nummer 60): was tijdens WO II het hoofdkwartier van de Duitse Gestapo en nadien van de geheime staatspolitie tijdens de communistische dictatuur. Hier werden op gruwelijke wijze veel onschuldige slachtoffers vermoord. In het gebouw staat ook een Russische T54 tank die gebruikt werd om de Hongaarse opstand van 1956 neer te slaan.