De Burchtheuvel van Boedapest - verschillende bezienswaardigheden

Via de Szechenyl-kettingbrug naar de rechteroever van de Donau en dan met het kabelspoor Budavari Siklo omhoog naar de Burchtheuvel.

In het charmante  Boeda (op het werelderfgoed Unesco) werd in de 13de eeuw een kasteel gebouwd om de stad te beschermen.

 Het paleis werd in de 16de eeuw geplunderd door de Turken en in de 18de eeuw door de Habsburgers in zijn keizerlijke allure hersteld.

Tijdens WO II werd de burchtheuvel zwaar beschadigd maar daar valt nu niets meer van te merken.

Wat is hier interessant om te bezoeken?

 

1. Het Koninklijk Paleis is gebouwd in de 18de eeuw tijdens het bewind van Maria Theresa en na 1945 grondig gerenoveerd. Het huisvest diverse musea waaronder het Historisch Museum, de Nationale Galerie en de Bibliotheek van Széchenyi. Voor de hoofdingang van het paleis staat het ruiterstandbeeld van prins Eugene de Savoye, die in 1697 de opmars van de Turkse Ottomanen op succesvolle wijze kon afslaan.

2. Het Sandorpaleis is de officiële residentie van de Hongaarse president. Ook zwaar beschadigd tijdens WO II maar volledig herbouwd. U kan enkel de gevel van dit prachtig gebouw bewonderen want u komt niet langs de bewakers tenzij u een afspraak heeft met de president.

3. De Matthiaskerk door de Turken in de 16de eeuw omgebouwd in een moskee. Deze prachtige kerk kreeg het tijdens WO II ook zwaar te verduren en werd in 1968 gerenoveerd.

4. Het Vissersbastion met een prachtig panoramisch zicht op Pest en het Parlementsgebouw. Het fort is een monument voor de vissers en in 1895 gebouwd in neo-romaanse stijl. Dit is een prachtige plek om foto’s van Pest te maken. Vlakbij bevindt zich hotel Hilton met een uitstekende souvenirshop.