Het Heldenplein met het Milleniummonument

 

In 1896 vierde Hongarije haar 1.000 jarig bestaan met de bouw van het Millenium monument op het Heldenplein. Het kunstwerk was klaar in 1929 en bevindt zich aan het einde van de 4 Km- lange Andrassy Boulevard vlak voor het stadspark Varosliget.

Het Heldenplein is omzoomd door twee zuilenrijen en in het midden staat het Millenium monument. Op deze 36 m hoge zuil staat aartsengel Gabriël met de Hongaarse kroon en het apostologisch kruis. De ruiters te paard aan de voet van het monument verbeelden de oorspronkelijke Magyarenstammen.

Het Heldenplein is een geliefde bestemming voor de inwoners van Boedapest, een verzamelplaats voor manifestaties allerlei en ook voor politieke actie.

In 1918 werd op het plein het einde van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie gevierd en foto’s van de Habsburgse keizer Franz Joseph vernietigd. Tijdens de volksopstand van 1956 werd op het plein onder de communistische dictatuur het Stalin monument demonstratief opgeblazen.

Aan het Heldenplein bevindt zich ook het prachtige Museum voor Schone Kunsten met werken van o.a.  Goya, Chagall, El Greco, Dürer en Piscasso.