Het Parlementsgebouw in Boedapest

 

Het is het grootste parlementsgebouw van Europa en was pas klaar in 1902.  Het gebouw is ontworpen door de Hongaarse architect Imre Steindl die zich liet inspireren door het Engels parlement in London (Palace of Westminster).

Het gebouw staat in Pest aan de oevers van de Donau en is bedoeld als tegenhanger van het Koninklijk Paleis dat zich bevindt aan de overzijde langs de Boeda kant.

Indrukwekkende afmetingen: Lengte 268 m. Breedte 123 m.  

De meer dan 700 kamers in het gebouw zijn rijkelijk versierd met fresco’s en muurschilderingen, evenals ornamenten uitgevoerd in goud. Hier bevinden zich diverse vergaderzalen, de Nationale Assemblee waar de debatten gevoerd worden en ook de kantoren van de minister-president.

Na WO II werden de kroon van St. Stefanus en de Koninklijke Scepter bewaard in Fort Knox (USA). Deze kroonjuwelen bevinden zich nu terug in de koepelzaal van het parlement en worden door militairen streng bewaakt.

Bezoeken zijn dagelijks mogelijk en de ingang bevindt zich in de kelder aan de achterzijde van het gebouw. Individuele bezoekers zijn niet toegelaten, men  moet zich aansluiten bij een rondgang in een welbepaalde taal (Engels, Duits, Frans of Russisch).  Bezoek is niet mogelijk wanneer het Parlement in zitting is.